Triumf Gesinka v 7. etape Okolo Kalifornie, Sagan naďalej v zelenom

20.05.2012 Celý región

Mt. Baldy 20. mája (TASR) - Holandský cyklista Robert Gesink sa stal víťazom predposlednej 7. etapy pretekov Okolo Kalifornie z Ontaria do Mt. Baldy dlhej 126 kilometrov. Jazdec tímu Rabobank Cycling Team v cieľovej rovinke prešpurtoval Kolumbijčana Darwina Atapumu Hurtada, tretí skončil s odstupom 14 sekúnd jeho krajan Fabio Andres Duarte Arevalo. Slovákom Peter Velits obsadil 24. priečku a Peter Sagan prišiel do cieľa na 71. mieste.

Kráľovskú siedmu etapu poznačila nepríjemná horúčava, v ktorej sa Saganovi nešlo ľahko a rozhodol sa radšej ušetriť sily do záverečného dňa. "Bola to veľmi ťažká etapa, najmä bolo nepríjemné teplo. Od začiatku išiel dopredu obhajca vlaňajšieho celkového prvenstva Američan Christopher Horner z RadioShacku, bol tam aj Voigst, takže od úvodu viaceré tímy ťahali, najmä Garmin a Omega a to pre náš tím v tej horúčave nebolo veľmi dobré. O všetkom sa rozhodovalo asi 35 km pred cieľom vo veľkom stúpaní s cieľom na Mt. Baldy, keď skupina jazdcov mala náskok takmer tri minúty. Pelotón sa potrhal a z môjho pohľadu nemalo význam siliť to. Navyše sa mi nešlo už tak dobre, tak som vystúpil a šetril si sily do poslednej ôsmej etapy. Sám som zvedavý, ako sa mi pôjde v nedeľu," sprostredkoval pre TASR slová Sagana jeho manažér Jozef Korbel.

Velits z tímu Omega Pharma-Quick Step figuruje v celkovom poradí na 20. mieste s vyše šesťminútovou stratou na vedúceho Gesinka. Sagan (Liquigas-Cannondale), ktorý klesol na 42. priečku, no udržal si zelený dres v bodovacej súťaží o najaktívnejšieho jazdca, sa vyjadril aj na margo finálovej účasti slovenských hokejistov na MS. "Aj ja sledujem tieto fantastické správy, je to vynikajúci úspech kolektívu a chlapcom prajem po desiatich rokoch znova zlato. Zaslúžia si to," dodal.

výsledky 7. etapy:

1. Robert Gesink (Hol./Rabobank Cycling Team) 3:37:08 h, 2. Darwin Atapuma Hurtado rovnaký čas, 3. Fabio Andres Duarte Arevalo (obaja Kol./Colombia–Coldeportes) +14 s, 4. Joseph Dombrowski (USA/Bontrager Livestrong Team) +18, 5.Thomas Danielson (USA/Garmin-Barracuda) +26, 6. Christopher Horner (USA/RadioShack-Nissan) +38, ..., 24. PETER VELITS (SR/Omega Pharma-Quickstep) +5:56 min, 71. PETER SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale) +25:40

celkové poradie:

1. Gesink 29:14:52 h, 2. David Zabriskie (USA/Garmin–Barracuda) +46 s, 3. Danielson +54, ..., 20. VELITS +6:02 min, 42. SAGAN +27:42
 

Vyberte región